За Иван Иванов

Иван Раднев Иванов е роден през 1968 година в град Казанлък. Израства в град Гурково, окръг Старозагорски.

Постъпва в спортното училище в Стара Загора през 1981 с профил класическа борба. Завършва спортното училище в Стара Загора през 1987г.

По време на спортната си кариера в Спортно училище „Тодор Каблешков“ град Стара Загора успява да завоюва златен медал на Балканските игри за кадети в Букорещ, Румъния през 1983г. През 1986г. е републикански шампион по класическа борба за юноши. Същата година Иван печели първо място и е обявен за най-техничен състезател на турнира Дружба в Уляновск, Русия.През 1987 Иван Раднев Иванов е шампион на България за младежи и обявен за най-резултатен състезател.

От 1988 до 1992 година се състезава за спортен клуб ЦСКА – София и завоюва 6-то място на Световното първенство по класическа борба във Варна, България през 1991г.

От 1993 до 1997 година Иван Иванов се състезава за клуб по борба Славия – Литекс.

Вицесветовен шампион по класическа борба за мъже през 1994г. в град Тампере, Финландия. През 1996г. завършва с 5-то място на Олимпиадата в Атланта, САЩ. Иван също е многократен победител на международният турнир Никола Петров. През 1995г. Иван е избра

н от БФБ (Българска Федерация по Борба) за носител на златния пояс на Никола Петров.

Иван Иванов приключва състезателната си дейност през 1997 година.

С покана от Американската Федерация по борба Иван Иванов напуска България, за да бъде назначен като помощник-треньор по борба класически стил в Олимпийският Тренировъчен център в град Колорадо Спрингс , САЩ. През 1999 завършва Американската треньорска школа по борба и достига най-високото златно ниво.

През 1999г. Иван е избран за старши треньор на програмата по борба към фитнес клуба Threehouse Athletic Club (TAC), който се намира в град Солт Лейк Сити, щата Юта, САЩ.

В периода на 3 годишна треньорска работа в частният клуб TAC Иван Иванов успява да подготви младите борци да спечелят златни медали от шампионата по борба на Америка за деца, кадети и юноши.

Някои от младите възпитаници на треньора Иван Иванов попадат в Националните отбори на САЩ при кадети, юношите и участват на световни първенства. Докато работи с подрастващите борци в щата Юта, Иван Иванов печели приза от Американската Федерация и е обявен за треньор на годината в детско-юношеската борба относно западният регион на Америка.

През 2001 Иван успява да подготви отбора на Юта, за да спечели второ място на отборното първенство на САЩ при юношите класици.

През февруари 2002г. Американската Федерация заедно с Американски Олимпийски комитет и университета в Нортерн Мичиган откриват нова треньорска позиция за треньор по борба класически стил към Олимпийският Център в град Маркет, щата Мичиган. Треньорската позиция изисква работа на състезатели на възраст от 17 до 25 години, които докато се състезават имат възможност да завършат образованието си. Младият треньор Иван Иванов спечелва интервюто – конкурс и е обявен за старши треньор на Американският Олимпийски Тренировъчен и Образователен Център по класическа борба. От Февруари 2002 Иван Иванов започва да набира млади талантливи борци, които имат желание да тренират борба класически стил с цел постигане на резултати на Световни първенства и Олимпийски игри.

Отнема около 3 години интензивна треньорска работа на Иван Иванов, докато младите борци от Олимпийският център в Маркет започват да печелят медали от национални и световни първенства за юноши.

Някои от най-добрите възпитаници на Иван Иванов постигнали световни постижения по борба са:

Джъстин Лестер – Бронзов Медалист от Световните първенства за мъже през 2006 и 2007, който попада и в Олимпийският отбор на САЩ през 2012 в Лондон.

Адам УилърБронзов медалист на Олимпиадата в Пекин, Китай 2008г.

Спенсър Манго – световен шампион за studenti през 2006г. и бронзов медалист от световното първенство за юноши през 2006г. Спенсър също е бил участник на Олимпиадата в Пекин в категория 55кг.

 

Пиитар Ковалчук – бронзов медалист от световното първенство заstudentiпрез 2008г.

Един от най-големите успехи на Иван Иванов като треньор в САЩ е спечелването на Световната отборна титла за САЩ по класическа борба в Баку, Азербайджан през 2007г. Двамата от възпитаниците на треньора Иван Иванов попадат в националният отбор на САЩ, от които единият е Джъстин Лестър, който спечелва бронзов медал, с което допринася за отборната световна титла на САЩ.

Американският главен спонсор на класическата борба за периода 2004-2008 Джон Бардис оценя приноса на треньора Иван Иванов за спечелването на отборната световна титла, която е първата в историята на Американската класическа борба и го награждава със златен пръстен – сертификат с инициалите на Олимпийските кръгове.

През 2009 Иван Иванов е избран от Американската Федерация по борба за треньор №1 на Америка в класическият стил за мъже.

2012 Иван Иванов е избран да бъде в дома на славата към Американската Федерация по борба.

 

Лични успехи:

През 2004 кметството на град Гурково (родният град на Иван Раднев Иванов) номинира Иван за почетен граждани.

Семейно положение: женен, съпруга: Силвия, 3 деца: Магдалена – 11г., Катерина – 8г., Иван – 6г. Иван и семейството живеят в град Бойзи, щата Айдахо, САЩ.