Bulgarian Bag

От създаването на първата Bulgarian Bag през 2005 до сега Suples, ltd. успява да разработи още два по-различни модела от оригиналния модел и това са моделите Suples Strong и Suples Fit.

Новите два модела Strong и Fit предлагат елементи, които липсват при оригиналния модел. Например модифицираните странични дръжки при тези два модела са направени, така че дръжката да се хваща с цял захват, а не само частично, както при оригиналният модел.

Оригинален модел
Разгледай
Стронг модел
Разгледай
Фит модел
Разгледай

"Нови уреди и методи на тренировка винаги са ме вълнували и са били интерес за мен. Винаги съм се поставял на мястото на състезателите, с които работя и съм се опитвал да моделирам тренировките, така че да се създаде атмосфера, която предизвиква интерес за нови предизвикателства и съответно по-добри спортни постижения."

Иван Иванов

Ефекта на груповата тренировка с Bulgarian Bag:

Когато всички тренират с един и същи тренировъчен уред, състезателите могат да се учат един от друг, как да изпълняват правилно упражненията, също така и като отбор заедно да се мотивират един на друг, за да преодолеят натрупаната умора и по-лесно да се справят с целите и задачите относно дадената от треньора тренировка.

Повишаване на физическите, техническите и волевите качества на високоразрядните спортисти по борба.

Главната цел в тренировките е да се усъвършенстват упражненията, които включват повече мускулни групи към основно упражнение.

Точно тези динамички движения помагат за развитието на много физически качества като ловкост, бързина, кординация, равновесие, взривна сила и издръжливост.

Специалисти от други спортове и фитнеса забелязват ефекта на тренировките с Bulgarian Bag. Създава се нуждата за обучение в тренировките. Това кара Иван Иванов през 2013 година да подбере екип от инструктори и да създаде тренировъчни курсове за обучение на Bulgarian Bag и останалите тренировъчни системи Suples.


Функции на торбичката и ефекта от тренировките

Най-първите движения и упражнения, които Иван Иванов разработва в тренировките си с Bulgarian Bag, са именно упражнения включващи множество мускулни групи в отделно упражнение. В тренировките с Bulgarian Bag треньорът Иван Иванов създава тренировъчна програма, която включва основно упражнения имитиращи различни техники и движения в спорта борба.

След като подбира определени упражнения, треньорът Иван Иванов моделира тренировки главно за силова издражливост с времетраене от 20 до 60 минути

.

Целта на тренировките за силова издражливост с Bulgarian Bag е да се изпълняват упражненията в серии от 15-20 повторения или от 30 секунди до 1 минути с много кратък интервал на почивка между сериите (около 10 секунди). Ако в тренировката са включени „Suples серии“ тогава без почивка се прави по една серия на упражнение с общ брой 3 различни упражнения и чак тогава се прави кратка 10 секундна почивка преди да се започне следващото упражнение.

Освен тренировките за силова издръжливост, в последните години треньорът Иван Иванов разработва и рутини за бързина и взривна сила. За тази цел Suples започва да произвежда допълнителни тегла торби и в настояще предлага по-богат избор от допълнителни тегла чак до 38кг.

Bulgarian Bag форма и елементи

Уникалната форма на торбичката дава добра възможност за изпълнение на упражнения за горната и долната част на тялото. Омекотена е и това дава удобство при поставянето на торбичката на раменете и изпълнението на упражнения за долната част на тялото.

Торбичката е направена ръчно и е изработена от висококачествена естествена кожа.

Утежнена е с пясък, метални дробинки и памучни материали.

Основни/главни дръжки
Основните главни дръжки служат най-вече за изпълнение на видове динамични движения, а също така и дават удобство за по-добър контрол при изпълнения на упражнения, където се изискват повече движения например тичане, спринтове, клякания, отскоци и други подобни упражнения, където е необходимо торбата да се държи стабилно на раменете.

Странични дръжки
Страничните дръжки са направени главно да се работи за силата на захвата и за упора и по-добър контрол, когато се изпълняват упражнения, които са главно статични и силови.

Ремъчни дръжки
Ремъчните дръжки се използват най-вече при изпълняването на упражнения, които дават възможност за почивка на захвата. Също така ремъчните дръжки позволяват торбичката да се поставя като раница на рамената, за да може да се използва като допълнително тегло при някои видове упражнения за сила. Например: набирания, лицеви опори, а някои спортисти даже и катерят въже с торбичката. Също така ремъчните дръжки са оцветени и в зависимост от цвета се определят тежеста и размерите на всяка торбичка.

Размери и цветови обозначения на торбичките в зависимост от теглото и размера

  • Най-малка – жълти ремъчни дръжки – за спортисти между 27 - 45 кг.
  • Малка – зелени ремъчни дръжки – за спортисти между 45 - 68 кг.
  • Средна – червени ремъчни дръжки – за спортисти между 68 - 86 кг.
  • Голяма – сиви ремъчни дръжки – за спортисти от 68 кг. и нагоре
  • Най-голяма – кафяви ремъчни дръжки – за спортисти с много добра физическа подготовка. Тази торба може да бъде използвана в тренировките за взривна сила.
  • Още по-голяма – черни ремъчни дръжки – също е за спортисти с много добра физическа подготовка. Тази торба може да бъде използвана в тренировките за взривна сила.

Bulgarian Bag - История

С амбиция за постигане на по-добри резултати в работата си като треньор към Олимпийският Тренировъчен Център по класическа борба в град Маркет, щата Мичиган, САЩ, Иван Иванов изобретява първата БГ торба през лятото на 2005г. в родният си град Гурково, България.

От дългогодишният си опит като състезател по борба и в последствие като треньор, Иван Иванов забелязва нуждата от уред, който да замени металните спортни уреди като: дискове, лостове, пудовки, думбели и други метални тренажори, които не са предназначени да се използват на тепиха поради това, че са направени от метал и могат да причинят щети на имуществото.
От самото начало, Bulgarian Bag става неразделен уред за физическа подготовка в залата по борба на Олимпийският Център в Маркет, САЩ.

Агнето мятано от борците шампиони по време на българските национални събори по народни борби, подсказва на треньора Иван Иванов каква да бъде формата на уреда.